sherpa-header_mobile

Reflektion #2 Digitalisering - Almedalen 2015

Här kommer vår andra reflektion från Almedalen 2015 kring digitaliseringen - ett hett ämne under Almedalssolen!
Piller som vi sväljer och som kommunicerar med en app i mobilen för att kunna spåra effekterna av medicinen och hur individen tar upp och reagerar på ett läkemedel. Tekniken har funnits ett antal år och nu har det också godkänts av FDA (U.S. Food and Drug Administration). För bara något år sedan kändes detta som total science fiction men idag är det verklighet. Just detta är ett av många bra exempel på hur digitaliseringen fullkomligen har exploderat inom alla olika typer av verksamhetsområden. Denna explosion märktes tydligt i Almedalen i år. För två år sen var det nästan ingen som pratade om digitaliseringen, möjligen några seminarier för de riktigt inbitna. Förra året började vi se att fler pratade om det som något som skulle komma, och i år pratades det om digitaliseringen som en av de absolut största utmaningarna och möjliggörarna. Vi kunde konstatera att i år pratade verkligen alla  - politiker, industriledare och ledare inom offentlig sektors alla verksamhetsfält – om digitaliseringen.

Vi kunde samtidigt konstatera att ordet ”digitalisering" används olika. För några används det fortfarande som ett begrepp för att man tillhandahåller sin information digitalt, och kanske att man har tjänster i form av appar och webb tjänster - ett synsätt som vi tror är alldeles för smalt. För andra handlar det om ett helt nytt sätt att betrakta hela sin affärsmodell och det erbjudande man har till sina kunder, ett synsätt som vi tror är helt nödvändigt. 

Det vi ser är inget mindre än en digital revolution. För oss som arbetar med att hjälpa företag och organisationer att förstå konsekvenserna för företagens framtida affärsmodeller har det länge varit en viktigt faktor när vi utmanar framtidsbilden av en verksamhet, och vi ser mycket positivt på att det nu är på agendan hos de flesta. Samtidigt är vi övertygade om att man måste se hela bilden, och inte tro att man har löst det där med digitaliseringen genom att erbjuda sina tjänster i en app eller på webben, utan det handlar om att belysa hela affärsmodellen för att se hur digitaliseringen slår på hela erbjudandet.

Ta gärna kontakt med oss om du vill veta mer om hur vi kan hjälpa er verksamhet i en digital (r)evolution.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter